Τα βαμμένα αυγά είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του Πάσχα. Μια παλιά παράδοση μας θέλει να βάφουμε τα αυγά, να τους κάνουμε διάφορα σχέδια αλλά και να τα τσουγκρίζουμε και τελικά να τα τρώμε. Αν αντιπαθείτε τις χημικές βαφές, μπορείτε να βάψετε τα πασχαλινά  αυγά σας με τρόπο οικολογικό, μέσα σε ζουμί  που έχει προκύψει από το δυνατό βράσιμο νερού και διάφορων λαχανικών ή μπαχαρικών, ανάλογα με την απόχρωση που θέλετε να έχουν. Είναι κάτι δοκιμασμένο εδώ και πολλά χρόνια και υγιεινότερο.
Οι αναλογίες για να δημιουργήσετε τον μαγικό ζωμό - βαφή είναι: 2 - 2 1/2 λίτρα νερό, μισό φλυτζάνι ξύδι και 3-4 φλυτζάνια από το αντίστοιχο λαχανικό ή  3-4 κουταλιές μπαχαρικού. Χρησιμοποιήστε:  

ΚΟΚΚΙΝΟ: Το κάτω μέρος των πανζαριών. Αρκεί να τα βάλουμε να βράσουν μαζί με 4 τουλάχιστον ψιλοκομμένα παντζάρια και ένα φλιτζάνι του καφέ ξίδι. Νερό βάζουμε ίσα να καλυφθούν. Επίσης μπορείτε να βράσετε παντζάρια σε μεγάλη θερμοκρασία, να τα στραγγίσετε και να χρησιμοποιείστε το ζωμό τους για χρώμα με τη βοήθεια ενός πινέλου. Τα αυγά πρέπει να είναι ζεστά και βρασμένα.
Επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κέτσαπ και για ένα κοκκινωπό χρώμα μπορούμε να βάλουμε ξερό φλοιό μηλιάς.
ΚΟΚΚΙΝΟ-ΓΚΡΙ: Μαύρα φραγκοστάφυλλα.
ΓΑΛΑΖΙΟ: Κόκκινο λάχανο. Αν θέλουμε ανοιχτό μπλε, τα βράζουμε με τον ίδιο τρόπο, βάζοντας στην κατσαρόλα όχι παντζάρια, αλλά κόκκινο λάχανο.
ΓΚΡΙ-ΜΠΛΕ - ΜΑΥΡΟ: φρούτα ζαμπούκου (ή αφροξυλιας)
ΠΡΑΣΙΝΟ: Φλούδες από φρέσκα καρύδια, σπανάκι ή μαϊντανό. θα τα βάλουμε με το ανάλογο ξίδι σε νερό όπου έχουμε πρώτα βράσει ένα κιλό περίπου σπανάκι. Επίσης μπορείτε να βράσετε φλούδα χλωρού καρυδιού ή πολλά χλωρά φύλλα καρυδιάς σε ζεστό νερό για αρκετή ώρα και με το ζωμό που
θα προκύψει να βάψετε τα βρασμένα και ζεστά αυγά.
ΜΩΒ: Βιολέτες. Βράστε τρεις χούφτες βιολέτες στο ίδιο νερό με τα αυγά για 10-12 λεπτά περίπου.
ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ: Σκόνη τσίλι ή πάπρικας.
ΚΙΤΡΙΝΟ: Φλούδες ξερών κρεμμυδιών ή φύλλα μηλιάς ή χαμομήλι αποξηραμένο. Είναι κάπως περίπλοκο να πετύχουμε ένα κιτρινωπό χρώμα, αλλά αξίζει: Τυλίγουμε ένα ένα τα αβγά με ξερές φλούδες κρεμμυδιού και τα βάζουμε το καθένα σε ένα κομμάτι καλτσόν δένοντάς το κόμπο, για να παραμείνουν οι φλούδες στη θέση τους. Αν μπούμε σε αυτή τη διαδικασία, ωραίο αποτέλεσμα θα πάρουμε κι αν βάλουμε ένα φυλλαράκι σέλινο, μαϊντανό ή κάποιο άλλο ανάλογου μεγέθους, που στο τέλος θα διακοσμήσει τα αυγά μας, αφήνοντας το αποτύπωμά του. Συμπληρώνουμε το ξίδι και το αποτέλεσμα θα μας αποζημιώσει.
ΚΑΦΕΤΙ - ΧΡΥΣΟ: Μαύρο τσάι ή καφέ (προσοχή όμως στην κατανάλωση από παιδιά, γιατι αν περάσει στο ασπράδι περιέχει καφεΐνη και τεΐνη)
ΠΡΑΣΙΝΟΚΙΤΡΙΝΟ: Φύλλα τσουκνίδας.
ΜΠΕΖ: Βελανίδια. Παίρνουμε τα ξερά βελανίδια και τα βράζουμε σε μεγάλο βαθμό. Κατόπιν βράζουμε τα αυγά στο ζωμό που θα προκύψει. Για καλύτερα αποτελέσματα βάφουμε και με πινέλο τα ήδη βαμμένα αυγά.

Μερικά μυστικά ακόμη:
Το ξύδι κάνει τα χρώματα πιο έντονα.
Η μαγειρική σόδα τα δυναμώνει.
Tα αυγά να είναι άσπρα, γιατί στα σκουρόχρωμα το χρώμα θα είναι σχεδόν "αόρατα".
Αφήσετε τα αυγά σας μέσα στη "βαφή" για 20 ώρες περίπου. 

Πηγή: sintagespareas