Μια συνταγή για vegan γέμιση γαλοπούλας που θα σας ενθουσιάσει!



ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

1 φρατζόλα ψωμί ολικής αλέσεως

1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι ΒΙΟΚΑΡΠΟΣ

1 ψιλοκομμένο πράσο ΒΙΟΚΑΡΠΟΣ

1 ψιλοκομμένο καρότο ΒΙΟΚΑΡΠΟΣ

¾ φλιτζάνι πράσινες φακές dupuis SMAAKT

3 φλιτζάνια ζωμός λαχανικών σε βάζο χωρίς μαγιά BIOSUN

½ κ.σ. αποξηραμένο φασκόμηλο

½ φλιτζάνι κορινθιακές σταφίδες BΙΟΚΑΡΠΟΣ ή αποξηραμένα cranberries EUBIO

1 κ.σ. λιναρόσπορος σπασμένος EUBIO

Αλάτι με βότανα PORTO MUINOS

Πιπέρι

Ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουμε το ψωμί σε φέτες και τοποθετούμε σε νερό για να μουλιάσουν.
Βράζουμε τις πράσινες φακές μέσα σε μείγμα νερού μαζί με 1 ½ φλιτζάνι από το ζωμό των λαχανικών, περίπου για 45 λεπτά.
Σε ένα μικρό μπολάκι τοποθετούμε 1 κ.σ. λιναρόσπορο και 2 ½ κ.σ. νερό. Ανακατεύουμε πολύ καλά και αφήνουμε το μείγμα να σταθεί για 5 λεπτά.
Σε ένα τηγανάκι σοτάρουμε το κρεμμύδι, το πράσο και το καρότο σε ελαιόλαδο για λίγα λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Μεταφέρουμε το ψωμί σε ένα μεγάλο μπολ, αφού το στραγγίξουμε καλά με τα χέρια μας και το τρίψουμε σε μικρά κομμάτια. Έπειτα προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Το μείγμα θα πρέπει να αποκτήσει μια στερεή υφή, όχι όμως πολύ σφιχτή. Για να πετύχουμε τις σωστές αναλογίες, προσθέτουμε επιπλέον ψωμί ή ζωμό λαχανικών.
Τοποθετούμε το μείγμα στο εσωτερικό της γαλοπούλας ή το ψήνουμε σε λαδωμένο ταψί για περίπου 45 λεπτά.