Πως να φτιάξετε σάλτσα αγγινάρας σε ζυμαρικά.




Υλικά για 4 άτομα 

-  4 αγκινάρες καθαρισμένες, περασμένες με χυμό λεμονιού και κομμένες σε φέτες ΒΙΟΚΑΡΠΟΣ

-  5 ντομάτες φρέσκιες τριμμένες ΒΙΟΚΑΡΠΟΣ ή 1 κουτί ντοματάκι κονσέρβα ALCE NERO

-  1/2 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο 

-  1 κουταλιά της σούπας πελτέ ALCE NERO

-  1 κουταλιά της σούπας βούτυρο

-  2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα ΒΙΟΚΑΡΠΟΣ

-  2 φύλλα δυόσμο ψιλοκομμένο ΒΙΟΚΑΡΠΟΣ

-  1 κλωνάρι βασιλικό ψιλοκομμένο ΒΙΟΚΑΡΠΟΣ

-  2 κόκκους μπαχάρι σπασμένο

-  1 πολύ μικρό κομμάτι κανέλα

-  1 κουταλάκι του γλυκού ξίδι ALCE NERO

-  αλάτι

-  πιπέρι

-  ελάχιστη ζάχαρη

-  1/2 ποτήρι νερού νερό

- χυμό λεμονιού για τις αγκινάρες



ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε βαθύ τηγάνι ή μικρή κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και το βούτυρο. Όταν ζεσταθούν ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο να τσιγαριστούν λίγο. Συμπληρώνουμε το ξίδι ανα- κατεύοντας, τις αγκινάρες κομμένες σε φέτες και περασμένες με λίγο χυμό λεμονιού, το δυόσμο, το βασιλικό, εν συνεχεία τη ντομάτα, τον πελτέ και την κανέλα. Διορθώνουμε τη γεύση με το αλατοπίπερο, το μπαχάρι που το σπάμε με το πίσω μέρος ενός μαχαιριού και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το νερό και βράζουμε τη σάλτσα για 15-20 λεπτά σε σιγανή φω- τιά. Σερβίρουμε με αυτή τη σάλτσα λαζάνια, πιλάφι ή ό,τι άλλο θέλουμε.

Η συνταγή για τη σάλτσα αγγινάρας σε ζυμαρικά είναι της Νίκης Τσεκούρα και παρουσιάζεται στο βιβλίο της με τίτλο: "Αγγινάρα, ο θησαυρός της γης των Ιρίων", των Εκδόσεων Αροθυμία.