Τα 5 χρώματα της διατροφής του φθινοπώρου και τι σημαίνουν

Όλοι μας γνωρίζουμε πλέον πως η διατροφή αναγνωρίζεται διεθνώς ως ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες υγείας και μακροζωίας. Ακόμη σημαντικότερο ίσως, είναι το γεγονός ότι η δίαιτα δεν επηρεάζει την υγεία μας μόνο σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, αλλά μπορεί να καθορίσει την εμφάνιση ή όχι ορισμένων ασθενειών πολύ αργότερα στη ζωή μας. Από την άλλη μεριά, εντύπωση προκαλούν τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) πως εδώ και 10.000 χρόνια έχουν χρησιμοποιηθεί 10.000 διαφορετικά διατροφικά είδη, ενώ σήμερα περιορίζονται μόλις σε 150. Από αυτά, μόλις 12 είδη παρέχουν το 80% της θερμιδικής αξίας που καταναλώνεται απ’ όλη την ανθρωπότητα, με το σιτάρι, το ρύζι, το καλαμπόκι και την πατάτα να καλύπτουν το 60%.

Ανάλογα με το χρώμα τους, οι φυτικές τροφές έχουν ξεχωριστή ευεργετική δράση
Έτσι, το λευκό αυτή την περίοδο το συναντάμε κυρίως στο κουνουπίδι, και στο κρεμμύδι. Το κουνουπίδι ίσως είναι το πιο «παρεξηγημένο» λαχανικό λόγω της έντονης μυρωδιάς του κατά το μαγείρεμα. Παρ’ όλα αυτά είναι ιδιαίτερα ευεργετικό, αφού θεωρείται λαχανικό με έντονες ιαματικές ιδιότητες. Το ξερό κρεμμύδι, αποκτά το έντονο ροζ χρώμα του από τη χρωστική κουερσιτίνη (όλα τα συστατικά και οι ιδιότητες τους αναλύονται παρακάτω) και έχει πολλαπλές θεραπευτικές επιδράσεις.
Κύριος αντιπρόσωπος της κατηγορίας των μοβ φρούτων το φθινόπωρο είναι το δαμάσκηνο, ενώ αντίστοιχα των λαχανικών οι μελιτζάνες, καθώς τώρα κυκλοφορούν οι τελευταίες φρέσκες. Εξαιτίας της πικρής τους γεύσης δεν κατέχουν την πρέπουσα θέση στο διαιτολόγιο μας -μάλλον εσφαλμένα-. Το χρώμα τους δε, το παίρνουν από τις ανθοκυανιδίνες.
Το πορτοκαλί
Προχωρώντας στα πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά, συναντάμε εποχιακά καρότα, κολοκύθες, πορτοκάλια και μανταρίνια. Τα καρότα και οι κολοκύθες παίρνουν το χρώμα τους από τα α και β καροτένια που ανευρίσκονται σε πλούσιες ποσότητες. Στα πορτοκάλια και στα μανταρίνια, όμως, η βήτα-κρυπτοξανθίνη είναι υπεύθυνη για το χρώμα αυτό.

Φουλ στη χλωροφύλλη τα πράσινα τρόφιμα
Τέλος, το κόκκινο χρώμα σε λαχανικά και φρούτα αντιπροσωπεύεται κυρίως από παντζάρια και φυσικά τομάτες (τελευταίες). Στην τομάτα ανευρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες το λυκοπένιο, ένα αξιόλογο καροτενοειδές στο οποίο αποδίδεται το κόκκινο της χρώμα. Επίσης, το χαρακτηριστικό χρώμα του παντζαριού προέρχεται από τις βεταλαΐνες, οι οποίες είναι υδατοδιαλυτές χρωστικές που ανήκουν στις κόκκινες βετακυανίνες.
Πέρα από την πληθώρα βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων, το κουνουπίδι περιλαμβάνει πανίσχυρες αντιοξειδωτικές ουσίες που βοηθούν στην πρόληψη και καταπολέμηση πολλών ασθενειών. Ενδεικτικά αναφέρονται η σουλφοραφάνη και η ουσία DIM που -βάσει τελευταίων ερευνών- έχουν ισχυρές και πολλαπλές αντικαρκινικές ιδιότητες. Η ουσία κουερσιτίνη του κρεμμυδιού πρωταγωνιστεί σε πληθώρα αντικαρκινικών ερευνών, καθώς παρουσιάζει μέγιστη αντιοξειδωτική δράση, όπως και η κερκετίνη που συμβάλλει στις αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες του βολβού αυτού.

Ένας από τους εκπροσώπους του μοβ χρώματος
Το δαμάσκηνο περιέχει βιταμίνη Ε, ανθοκυανιδίνες και καροτένια. Οι μελιτζάνες, πέρα όλων των άλλων, εμπεριέχουν πολύτιμα φυτοχημικά συστατικά (αντιοξειδωτικά) όπως πολυφαινόλες και φλαβονειδή. Σπουδαιότερος εκπρόσωπος των τελευταίων αποτελεί η νασουνίνη που δρα προστατευτικά έναντι των οξειδωτικών βλαβών, ενώ παράλληλα, ένα άλλο στοιχείο, το χλωρογενικό οξύ φαίνεται ότι έχει αντιμικροβιακές και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Επιλέγετε πάντα ζωηρά χρώματα στα φρούτα και τα λαχανικά σας
Δημήτριος Πέτσιος Msc
Κλινικός Διαιτολόγος–Διατροφολόγος
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.